tirsdag 3. februar 2009

Brannvern



Vi hadde et oppfriskingskurs i "varme arbeider" i forbindelse med jobben. Æ va i utgangspunktet ganske irritert over sånt "tull", d va jo bare 5 år siden vi hadde et sånt kurs. Æ meinte no at når man kjøre opp til førerkort så gjelder jo det til man blir "100 år" uten nokka oppfrisking. Statestikken for trafikkulykker vise kanskje at det trengs litt repetisjon der åsså.

Æ tok feil, igjen. Rart med d der, når man skråsikker på nokka, så får man så øran flagre. Når d gjelder brannsikkerhet kan vi visstnok ikke repetere nok, d vise jo statestikken fra fjoråret, med sine dystre tall.

Det forebygganes arbeidet/rutiner e vel så viktig som å ha et billig pulverapparat på 6 kg. som blåse ut all pulveret i huset, enda du bare sku slukke et stearinlys litt ute av kontroll.

No e d mye billige elektriske artikla å få kjøpt, så som panelovna, kaffetraktera, vannkokera etc. æ må innrømme at æ e livredd dem. Pris har som oftest en sammenheng med kvalitet.

Tilbake til forebygging, da e d å trekke ut stikket til kafetrakteren, vannkokeren o.a. Slå av tv'n med bryteren, åsså de der stearinlysan. Alkohol og å svi nokka koteletta ut på natta e vel heller ikke å anbefale, man kan jo snart svi av nokka mer enn de kotelettan.
Å skifte batteri på brannvarsleran e jo åsså viktig, å ikke bare ta ut batteriet nå d begynne å pipe.

Vi har kjøpt brannvarslera til alle rom, men dem e jo ikke seriekobla. Må nok kjøpe nån som e seriekobla. Det hjelpe jo lite at det hyle å piper på soverommet når de andre i huset sover på sitt beste og ikke høre en skjit. Det e jo trasi at nån ska omkomme av røykforgiftning bare fordi man ikke har somla sæ til å kjøpe serie kobla brannvarslera til 400 kr.

Når d gjeld brannslukkera så har vi et fra da vi bygde huset, et pulverapparat såkalt ABE slukker. Vi e no blidd enig om å kjøpe en skumslukker, den dekker det samme som en ABE slukker inntil 400 v. Åsså svine den ikke ut huset når du "bare" ska slukke det der stearinlyset.
En husbrannslange e åsså bra å ha i tilfelle det ikke holder med med pulver/skumapparat, ikke e dem så dyr heller. Den vi har er i en "kassett", dra ut sikringa, slangen dett ut, koble den til vannkrana (det følger med et munnstykke som du skrur på krana). Vi har no heldivis aldri prøvd den.

D der kurset gjorde at æ fikk mæ en tankevekker, for et par tusen krona har man sikra sæ ganske bra.

E d nån av dokker som sette ungan i bilen uten barnesete og sikkerhetsbelte, neppe. Men når vi kommer hjem vi vårt "trygge" rede, der ingenting kan skje. Da e d slutt på sikkerhetstenkinga, rart det der.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Røykforgiftning er hundre gang mer ekkelt enn en vanlig Ola Nordmann kan forestille seg. Man er som regel ferdig etter første åndedrag i kullos. Ja, rart kor trygg man føler seg hjemme, tross for at brannvarsleren begynte å pipe midt på natta og batteriet ble tatt ut.. Men dere etablerte folk som vet, er det ikke noen form for sikkerhets-sjekk i huset, liksom som pipefeieren som kommer nu og da?

St.one sa...

Feier'n? han har æ ikke sedd på minst 10år.
Forsikringsselskapan har vel en sjekkliste trur æ:-)

Per-Bjørnar sa...

Feiern kommer vel ikke før man har bygd trapp med rekkverk opp til pipa.

St.one sa...

Det hejlpe jo ikke ka man har på taket, feier'n kommer ikke. No har dem heldivis slutta å ta betaling for ingenting:-)